Запознаване със средата на WordPress

12

(Фиг. 2.14.) Вход в системата WordPress.com

 

След въвеждането на име и парола се натиска Вход (Log In) в резултат, на което се логвате в системата и излиза главната страница на вътрешния интерфейс – Табло (Dashboard).

 

13

(Фиг.2.15.)  Начална aдминистративна страница – Tабло (Dashboard)

 

Dashboard/Табло/ админ.панел  е началната aдминистративна страница. В най-горната лента на таблото или Header-a се вижда името на сайта – в слувая WordPress. Има раздел за нова публикация, тя е за бърза публикация без влизане в подменютата, вижда се  и името на moderator-а. С посочване на курсора върху името се разкрива меню за промяна на профила и за вход/изход в системата.

В основната навигационна област в лявата част на таблото се вижда главното меню за навигация. Това е мястото, където се намират всички възможности за актуализиране и конфигуриране на сайта. Разглеждайки всички опции, посочвайки с курсора на мишката, върху всяка от тях на менюто се появява подменю с различните възможности за избор. При избиране на една от тях,  основното меню се разширява, за да покаже всички налични опции в рамките на този раздел.

 

14

(Фиг.2.16.)  Главно меню за навигация

 

Главното меню за навигация се състои от:

  • Табло (Dashboard). Това ще покаже “Началната страница” на таблото. В горния ляв ъгъл на таблото се виждат някои кратки статистики за броя на постове, страници, категории и етикети, съдържащи се в рамките на сайта, както и общия брой на коментарите и одобрените коментари. Също така и колко Спам коментари има в момента.
  • Публикации (Posts). Това е мястото, където може да се създаде нова публикация. Също може да се актуализират Категории (Categories) и да се публикуват Етикети (Tags).
  • Файлове (Media). Тук се съхраняват всички качени изображения, документи или файлове. Файловете могат да бъдат разглеждани, редактирани и актуализирани.
  • Връзки (Links). Тук могат да се добавят линкове, които да се показват на сайта. Линкове добавени тук, обикновено се показват, като се използва някоя WordPress джаджа (Widget).
  • Страници (Pages). Тук се създават и поддържат всички страници.
  • Коментари (Comments). В този раздел могат да се управляват коментари, да се отговaря на коментарите, или да се маркират като спам.
  • Външен вид (Appearance). Това меню е мястото, където може да се контролира дизайна на сайта. Може да се избере нова тема, да се управляват Джаджи (Widgets) или менюта и дори да се редактират файловете на темата която се използва.
  • Потребители  (Users). Този екран съдържа списък на всички съществуващи потребители на сайта. В зависимост от ролята на потребителя, той може също да добавя нови потребители, както и да им задава права.
  • Разни (Tools/Инструменти). Този раздел дава достъп до различни удобни инструменти.
  • Настройки (Settings). Това е мястото, където се конфигурира сайта. Настройките позволяват да се конфигурира името на сайта и URL, както и да се въвеждат много други настройки. Понякога, когато се инсталира разширение (Plugin), то има своя собствена конфигурация или страница за настройка. Тя се появява в секцията “Инструменти”, раздел “Настройки” или в напълно нова секция в долната част на менюто.

Leave a comment