Файлове (Media)

През панела “Файлове” може да се качват изображения, видео, аудио записи и файлове, които да ползвате във вашия блог. Това е особено удобно, когато един файл (например изображение или видео) ще се ползва на няколко места в сайта.

От панела “Файлове” -> “Списък” имате достъп до всички качени файлове. От тук можете да прегледате, редактирате, както и да изтриете файл или файлове. Имайте предвид само, че ако изтриете даден файл той ще бъде премахнат от всички страници и/или публикации, в които се използва.

Добавяне на изображения към публикация

 

За да се вмъкне изображение в страницата/публикацията, се кликва върху бутона до Качване/Вмъкване – Добавяне на друг вид файл (Add Media) и след това просто снимките се плъзват от мястото където са на компютъра, в областта “Drop files here”. Файлът автоматично ще бъде качен. След като изображението е качено, всички свойства се показват, включително заглавие (Title) и URL. Може да се добавят и алтернативен текст (Alternate text), надпис (кратко описание/Caption) и описание (Description).

 17

(Фиг. 2.19.) Добавяне на изображения и други файлове

 

Добавяне на аудио/видео файл

 

Вмъкване на видео, аудио или всеки друг тип файл в страница или публикация е съвсем същото като поставяне на изображение. Просто се натиска бутона Добавяне на друг вид файл (Add Media) за да се качи файл на сайта и да се вмъкне в страница или публикация. Ако аудиото, което искаме да добавим се намира в Интернет, правим хипервръзка към него – привключваме в HTML view режим на писане и вмъкваме подобен код: . В публикацията трябва да се появи следното :

21

Ако пък искаме да добавим видео публикувано например в youtube.com или vbox7.com, вземаме линк за вграждане и го вмъкваме в публикация.

Leave a comment