Сравнение между WordPress.org и WordPress.com

WordPress е издателска платформа, която прави лесно за всеки да публикува он-лайн. Тя се предлага в два варианта: безплатен акаунт он-лайн WordPress.com , и самостоятелно хоствана версия на разположение от WordPress.org .

WordPress.org

 WP.org

(Фиг.2.1.) Лого на WordPress.org

WordPress.org е безплатен софтуер за правене на сайтове със структура на блог и е достъпен за сваляне от абсолютно всеки. WordPress е система за управление на съдържанието. Той трябва да се инсталира на уеб сървър, който да хоства (запази) вашия сайт. С него получавате пълна свобода да създадете, променяте и развивате своя сайт, защото програмата е с отворен код и позволява сами да го модифицирате. Можете да инсталирате нови теми за визията и структурата на сайта, нови джаджи, плъгини, допълнителни програми, да добавяте рекламни полета, системи за плащане и пр. WordPress.org осигурява и нужната ви документация за работа с програмата и други безплатни допълнения към нея. Опасността в случая е, че управлението на сървъра е изцяло на ваша отговорност и ако не сте достатъчно подготвени, можете да загубите всичко, което сте направили.

Предимства:

Основните предимствата на WordPress са бързата и лесна инсталация, преведен е на български език, лесен за поддръжка. Имате пълна свобода в оформлението на външният вид на сайта Дава възможност за специфични модификации спрямо нуждите чрез наличието на множество плъгини (plugins). Голямото разнообразие на темплейти (themes) от своя страна ви осигурява възможността за различна, уникална визия на вашия сайт.

Недостатъци:

За да използвате тези възможности, ще имате нужда от няколко неща:

  • Хостинг доставчик, който ви позволява да имате MySQL бази данни и FTP достъп;
  • o    Познания за използването на протокола FTP за прехвърляне на файлове, създаване на база данни MySQL и редактирате конфигурационните файлове;
  • Трябва да управлявате собствените си архиви.

WordPress.com

 WP.org

(Фиг.2.2.) Лого на WordPress.com

 

С WordPress.com нещата стоят по друг начин. Можете да имате безплатен сайт без да е нужно да сваляте и инсталирате някакви програми, да се занимавате с хостинг и домейн, да администрирате уеб сървър. С регистрирането си в сайта, вие получавате избраното от вас за него име с разширението на домейна на wordpress, като rykovodstvo.wordpress.com. Получавате сайт с разработена за администрирането му от множество потребители част, с поддръжка на различни езици, неограничено количество бази данни, дисково пространство и трафик, автоматизиран ъпгрейд на платформата и защита на информацията, статистически модули и много други. За да бъде всичко това достъпно обаче, си има и ограничения – вие не контролирате базата данни, нямате възможност да променяте кода или да добавяте програмни компоненти, не можете да поставяте Java, Flash или CSS модули (от съображения за сигурност).[7]

Предимства:

  • Най-лесният начин да започнете с он-лайн блог;
  • Избур  от списъка с налични он-лайн готови теми;
  • Хостингът е безплатен (има 15 долара на година такса ако желаете да използвате ваш собствен домейн).

Недостатъци:

Недостатъкът е, че не можете да качите вашите собствени теми и плъгини, и не можете да го използвате, за да публикувате Adsense реклами или партньорски връзки. Трябва да избирате само от техния списък с теми, на разположение, и не можете да ги персонализирате директно. Също така  могат да се показват Google реклами на сайта ви.

Leave a comment