Архитектура на системите за управление на съдържанието


Arhitektura-na-sistemite-za-upravlenie-na-s-d-rzhanieto1

(Фиг. 1.1) Архитектура на системите за управление на съдържанието

В основата на CMS технологията стои  архитектура от типа клиент/сървър на три нива – обработка на данни от клиента (уеб браузър), уеб сървър и сървър за приложения и съхранение на данни. За разлика от традиционната архитектура от две нива, тук присъства сървър за приложения като посредник между клиента и хранилището на данни. В системата има две хранилища. В първото хранилище (обикновено релационна СУБД) се съхраняват всички данни, които са публикувани на интернет страницата. Във второто (обикновено файлова система) се съхраняват елементите – шаблони, графики и др.

Архитектурата работи по следния начин:

1)    Уеб браузърът изпраща HTTP заявка за определена уеб страница.

2)    Уеб сървърът получава заявката, извлича файла и го подава на сървъра на приложения.

3)    Сървърът за приложения започва да изпълнява програмния код във файла и се свързва с хранилищата на данни и му изпраща заявка.

4)    Хранилищата получават заявката, обработват я и изпращат резултатите обратно на сървъра за приложения.

5)    Сървърът за приложения довършва програмния код, което обикновено включва форматиране на резултатите в HTML. След това връща получения резултат на уеб сървъра.

6)    Уеб сървърът изпраща на потребителя само резултата, във вид на HTML файл.

По този начин сървърът за приложения играе ролята на стандартизирана платформа за доставяне на динамично съдържание. Сървърите за приложения могат да бъдат много и връзката помежду им е чрез уеб сървър. Сървърните приложения са написани на скриптови езици или инструменти като Coldfusion, PHP, Perl, JSP, ASP, Python които обработват данните и ги превръщанет във визуално съдържание.

Leave a comment