Външен вид (Appearance)

Кликвайки върху опцията Външен вид в менюто се показва екрана Теми.  Темата, която е активна в момента се показва в горната част на екрана. Под нея са всички други теми, които са инсталирани, но не се използват в момента. За да се види визуализация на сайта как би изглеждал с друга тема, която не е активна в момента, може да се кликне върху връзката “Live Preview”, каквато има всяка тема. Докато се показва на екрана за визуализация, може да се кликне върху връзките на сайта, за да се видят различните страници в новото оформление, както и различни тематични промени. За да се промени сайта с друга тема се щраква върху “Включване” (Activate) под желаната тема. Ако прозореца за предварителен преглед показва, бутона “Save & Activate” в горния ляв ъгъл на прозореца, може да се активира темата и оттам.

19

(Фиг. 2.21.) Избор на тема

Темата дава възможност за персонализирането на Post Formats – форматирането на текста когато се визуализира в началната страница, Contents – при публикациите каква информация да се покзва за автора,дата ключовите думи и т.н., JavaScript – настройки на JavaScripta в сайта, Social Tools – вграждането на бутони за социалните мрежи, Style – цветовете на линковете,на посетените линкове,размера на шрифта както и избора на такъв, Mobile – настройки за изгледа на мобилната версия на сайта.

Може да се избира и фон на сайта както да се редактира и хедъра му, предоставя се възможност за автоматична смяна на изображението в хедъра на определен период от време.

 

  • Джаджи

Джаджите (Widgets) са независими секции със съдържание, които могат да бъдат поставени на определени места, предоставени от темата.

Темите в WordPress обикновено разполагат с една или две странични ленти (sidebars). Тези ленти са разположени от лявата или дясната страна на публикациите в блога, като това зависи от настройките на съответната тема. Всяка обособена секция в тези странични ленти се нарича джаджа (widget) и в нея е налична определена информация, в повечето случаи във вид на линкове към дадени части на сайта или към външни сайтове. Джаджите са достъпни от панела “Външен вид” -> “Джаджи“.

За да активирате някоя джаджа е необходимо да я селектирате с мишката и при натиснат ляв бутон да я завлачите в съответната странична лента (sidebar), като тези ленти са разположени в дясната част. След като вече е разположена в страничната лента, можете да зададете име на джаджата, което ще се показва като заглавие на секцията, да въведете допълнителни настройки, ако е необходимо, след което кликнете на бутона “Запис“, за да запаметите промените.

За да изключите джаджа е необходимо да я преместите с мишката от дадената странична лента в съответната секция, като са налични две секции:

Налични джаджи – където са разположени всички налични джаджи.
Изключени джаджи – където са разположени всички джаджи, които са били изключени, но са запазени техните настройки.

 

  • Mенюта

 

В WordPress може да се създават потребителски навигационни менюта на мястото на менютата, които са зададени по подразбиране в темата. В зависимост от използваната тема, менютата може да са едно или две, като някои теми не поддържат тази функционалност.

Панелът с тези менюта е достъпен от “Външен вид” -> “Менюта“. Условно, панелът е разделен на две секции – “Модули” (1) и “Менюта” (2):

 

Създаване на меню

За да създадете собствено меню, кликнете на знака “+” в секцията “Менюта“, след което системата ви пита за име на менюто. Въведете име на менюто и натиснете бутона “Създаване на меню“. По този начин можете да създавате желан от вас брой менюта. От секцията “Менюта” можете да изтриете дадено меню, чрез бутона “Изтриване“, който се визуализира след като сте селектирали менюто и то е активно.

Активиране на меню

След като сте създали дадено меню, можете да го активирате от модула “Места за менюта в темата“, разположен в секцията “Модули“. За да активирате менюто, е необходимо да го изберете от падащия списък срещу съответното местоположение, където ще се покажат всички създадени от вас менюта. След като сте избрали къде да бъде разположено менюто, потвърдете активацията чрез бутона “Запис“.

Добавяне на елементи към менюто

След като менюто е създадено, към него могат да бъдат добавяни съответните елементи, които може да са Потребителски връзки, Публикации, Страници, Категории и Етикети.

Всички тези елементи са налични в секцията “Модули“. За да добавите елемент, е необходимо го изберете от “Модули“, да въведете съответната информация, ако е необходимо, след което да кликнете на бутона “Добавяне към менюто“.

Пренареждане, редактиране и изтриване на елементи от менюто

След като елементите са добавени, можете да ги редактирате от секцията “Менюта“, където са налични всички добавени от вас елементи. Това става като кликнете на бутона “Изтриване“, чрез който можете да премахнете елемента от менюто.

Можете да пренареждате елементите в желан от вас ред, по който те да се показват в менюто. Това става като селектирате дадения елемент, задържате левия бутон на мишката, премествате елемента на желаната от вас позиция и отпускате бутона на мишката (drag-and-drop). Можете да подреждате елементите и в йерархична структура, т.е. структура на менюта с прилежащи към тях подменюта. Това става, като преместите даден елемент, който ще е подменю, малко вдясно точно под елемента, който ще бъде основно меню. След като приключите с редакцията и/или пренареждането на елементите, е необходимо да потвърдите промените, посредством бутона “Запис на менюто“.

20

(Фиг. 2.22.) Менюта

Leave a comment